Rimanto Valeikos ekologinis augalininkystės ūkis
Ukmergė, Mikėnų km. Liepų 1
(11 ivertinimų)

Pilno grūdo RUGINIAI miltai (smulkaus malimo, pagaminta iš EKOLOGIŠKŲ Rugių)

Kaip pasigaminti duoną:

RAUGAS.
Kaip pasigaminti ruginį raugą juodai ar ruginei duonai kepti. Pirmiausia tai pats procesas, pirmą kartą trunka apie 4-5 dienas, nes reikia, kad ruginių miltų ir vandens košelė pradėtų rūgti, o užrūgę, gamintųsi toliau ir subręstų stiprus raugas, kuris galėtų gerai pakildint ruginę tešlą. Žinoma, raugas geriausia rūgsta šiltoje vietoje, arba tiesiog vasarą - ir greitai ir visiems pavyksta, bet jei sugalvojote pradėti kepti duoną namuose šaltu sezonu - tiesiog reikės šiek tiek daugiau kantrybės.

Prieš pradedant daryti raugą, žinokite:
1. Reikės ruginių miltų - geriausia tam tinka pilno grūdo rupaus malimo miltai
2. Turėkite maistinės plėvelės, raugui uždengti ir gumutės.
3. Raugui sėkmingai rūgti reikia šilumos, ne mažiau 18 laipsnių, geriausia būtų iki 25 laipsnių
4. Kantrybės. Jei nepavyko iš pirmo sykio - bandykite dar sykį - keiskite, vietą, indelį. Svarbu, kad raugas nesupelytų - tada jau tikrai jį reikia išmesti.
Raugo gamyba
Jums reikės - mažos talpos stiklainiuko - 200-250g, bet kokio indelio košelei sumaišyti, 100 g rupių ruginių miltų (rupaus malimo), 100ml šilto vandens (taip kaip mielėms, kad nebūtų verdantis ir per karštas), maistinės plėvelės.
1. Siklainį ir visus įrankius gerai nuplaukite, stiklainio vidų galite ir apipilti verdančiu vandeniu, kad užmuštų visas nereikalingas bakterijas.
2. Indelį, kuriame maišysite miltus ir vandenį taip pat gerai išplaukite ir kaip ir stiklainį (jei įmanoma) apipilkite verdančiu vandeniu.
3. Į indelį košelei daryti suberiame miltus ir užpilame drungnu (šiltu) vandeniu, gerai išmaišome iki vientisos masės, turi gautis grietinės tirštumo (ne per tiršta, pradžioje tegu būna skystesnė) košelė.
4. Sukrečiame gražiai šaukštu į stiklainį pagamintą košelę - pasistenkite netaškyti ant stiklainio sienelių ir kraštų.
5. Atsikerpame maistinės plėvelės ir gražiai uždengiame stiklainėlį ir apspaudžiame aplinkui, kad apliptų plėvelė ir neitų oras iš išorės į vidų.
6. Pastatome šiltai ir laikome apie parą.
7. Praėjus parai atidenkite stiklainį ir pamaišykite košelę, kad gautų oro.
8. DĖMESIO!!! ŠIS PROCESAS VADINAMAS RAUGO PAMAITINIMU. Atskirame indelyje sumaišykite porą šaukštų rupių ruginių miltų su trupučiu šilto vandens - kad gautųsi vientisa grietinės tirštumo košelė ir ją sudėkite į indelį su raugu ir gerai išmaišykite (plakti nereikia)
9. 6,7,8 punktą kartojate 3-5 dienas. Jei raugas vandenija - tiesiog pamaišykite ir pamaitinkite jį, galbūt trūksta šilumos; jei darosi labai daug raugo - galite prieš maitinant nuimti raugo (tiesiog palikite kad būtų kokia pusė stiklinės, kitą galite tiesiog išmesti, arba visą raugą perkelti į didesnį indą, tuomet nepamirškite perlieti naujo indo verdančiu vandeniu (svarbiausia kad neišsilydytų).

Jei matote, kad dedasi pelėsis meskite raugą lauk... ir bandykite iš naujo, vienąsykį vistiek pavyks!

Filmukas kaip gaminti duoną.

https://www.youtube.com/watch?v=jWT_8beZbLY

250gr miltų užplikyti maždaug 0,5l verdančio vandens, išmaišyti, ataušinti.
Dėti raugo 3-4 šaukštus, išmaišyti, dėti 250g miltų ir pilti vandenį kambario temp., kad tešla būtų
grietinės tirštumo. Paliekti parai šiltai uždengtą.
Po paros nusiimti raugo sekančiam kartui.
1,5-2 a.š druskos ir 5 a.š. cukraus (galima dar kokį šaukštą medaus-nepamaišys) užpilti puse puodelio karšto vandens, ištirpinti.Tirpalą (tik nekarštą) pilti į tešlą, galima pridėti sėklų duonai, (vietoj sėklų skanu riešutai lazdynų, datulės, ir pan.) išmaišyti, po to 350-400gr miltų ir vandens po truputi pilti, kol gaunasi tešla, maišyti mikseriu .
Dėti iš kart į skardeles pateptas aliejum ir paliekti 3 val kilti.
Kepti 1 val 200 laipsnių temp. (dėti į karštą orkaitę)
Iš orkaitės ištrauktą duoną reiktų patepti šaltu vandeniu.
Ištrauktą iš skardos reikia aušint ant grotelių.



8.00 € / 1 pakuotė (10 kg.)
0.80 € / kg.
Produktų užsakymas iš ūkio
Ūkininkas produktus pas jus atveža tada, kai užsakote didesnį kiekį, todėl kaimasinamus.lt mes užsakymus rengiame susibūrę į bendruomenes. Plačiau
Prekybos informacija
Produkcija pristatoma į Vilnių, Širvintas, Ukmergę, Kauną. Galimas siuntimas paštu į kitus miestus.
Minimali užsakymo suma pristatant Jūsų adresu: 30€
Rimantas Valeika
Rimantas Valeika
Kontaktai rodomi tik svetainės nariams
Atsiliepimai apie ūkį
Andrius Paliušis
Prieš 2 m.
Nors avižos ir ne aukščiausios kokybės, bet svarbu ekologiškos ir pigios. Kitur po 3 Eur už kg pirkdavau.
Jelena Grabovskaja
Prieš 2 m.
Produkcija kokybiska. Ukininkas labai demesingas ir atidus.
Ignas Jacikas
Prieš 3 m.
Puikūs pilno grūdo miltai.
Augustas Šutkus
Prieš 2 m.
Labai skanūs ir kvapnūs žirniai bei belukštės avižos
Gintarė R.
Prieš 3 m.
Visi suprantame, kad užauginti ekologiškas daržoves yra daug sudėtingiau, nei neekologiškas, bet už 2 mažas galvutes česnako (37 g) imti 1 Eur yra kažkas aukščiau suvokimo... Kai pirkėjai prieš užsakydami tikslinasi, koks daugmaž svoris bus, reikėtų ir pasakyti, kad jie neliktų "apakę", gavę savo užsakymą. Už česnakų kilogramą - 27 Eur?!
Daina P
Prieš 3 m.
Jau apie 3 menesius uzsakineju is sio ukininko - tik teigiami atsiliepimai: saziningas, atsakingas, sukalbamas, lb noriai bendraujantis, atsizvelgiantis i kliento norus. Zodziu, vien pliusai.